Demonstratie Open Source Klas 2013

  • Posted on: 15 October 2013
  • By: jpsaman

De Open Source Onderwijs groep stimuleert het gebruik van open source (software), open standaarden en open content binnen het onderwijs. Tijdens
T-DOSE 2013 (26, 27 oktober) is een klaslokaal ingericht als demonstratie ruimte. In deze ruimte wordt een doorlopende demonstratie van de Open Source Klas
gehouden.

De Open Source klas is in een echt klas lokaal ingericht waarin de volgende onderdelen belicht worden:

1) SchoolTool: Leerling informatiesysteem met NAW-gegevens, cijferlijsten, aan- en afwezigheid, agenda en verslaglegging voor primair en secundair onderwijs.
2) Chamilo: Een opensource webapplicatie voor e-learning en cursusbeheer, ook wel elektronische leeromgeving of teleleerplatform genoemd.
3) Edubuntu: Een ​besturingssysteem met gratis software voor het onderwijs. Deze is gratis te downloaden, gemakkelijk te installeren en te onderhouden.
4) EduPc: Een computer met educatieve open source software voor alle groepen van het basisonderwijs. Voor iedere groep kan er afzonderlijk worden ingelogd.
5) Live cd/usb: Verschillende portable oplossingen worden gedemonstreerd waaronder de digiboard software Open-Sankore. Open-Sankore is een multiplatform, open-source programma dat compatibel is met elk type van interactieve hardware. Het wordt ook vertaald in vele verschillende talen.
6) MYOD: Manage Your Own Data; opensource in combinatie met dropbox als backup
7) Univention: Univention is een server-besturingssysteem afgeleid van Debian GNU / Linux met een geïntegreerd systeem voor de centrale en platformonafhankelijk beheer van servers, diensten, desktops en gebruikers evenals gevirtualiseerde computers bediend UCS management. Sinds versie 3.0 ondersteunt Univention ook de functies die in veel bedrijven door Microsoft Active Directory voor het beheer van de computers gebruikt met Microsoft Windows [ 1 ] via de integratie van de Open Source software
8) LFEF (Linux Flavourz Education Foundation): Gedemonstreerd worden de LFEF Website en bijbehorend youtube filmpje, evenals werkboekjes die tijdens lessen over open source worden gebruikt. Daarnaast wordt er een filmpje getoond over de “Linux Truck”.
9) LPI (linux Professional Institute): Informatie over trainingen, cursusmateriaal en examens
10) Cursusboeken OpenOffice
11) OS-onderwijs.nl: De website waar meer informatie te vinden is over het gebruik van open source, open content en open standaarden.

Open Source Onderwijs
Open Source Onderwijs is actief op LinkedIn (http://www.linkedin.com/groups?gid=3717979) als groep en stimuleert het gebruik van open source (software), open standaarden en open content binnen het onderwijs. Daarnaast is er nog meer informatie te vinden op de website www.os-onderwijs.nl

T-DOSE
Stichting T-DOSE organiseert een jaarlijks terugkerend evenement genaamd T-DOSE voor het stimuleren van het gebruik en ontwikkeling van Open Source Software. Het evenement vindt ieder najaar plaats in Eindhoven, Nederland. In 2013 is de achtste editie op 26 en 27 oktober op de Fontys Hogeschool. Bezoek de website www.t-dose.org voor meer informatie.

Dutch